METAL A. D.
Dositejeva 7
78400 Gradiška
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina 
 
naslovna

mapa

kontakt

PIB

Registracija
 
 
 
 
 
 

1957. god. Osnovano je zanatsko preduzeće za usluge i proizvodnju metalnih proizvoda za potrebe lokalnog stanovništva. Nakon kratkog vremena gradi se pogon za preradu lima hladnom deformacijom čiji su glavni finalni proizvodi:

  • neemajlirane i emajlirane cijevi i koljena za štednjake građevinska limarija
  • bitumenska ambalaža.

Tehnološku opremu u ovom pogonu predstavljaju: makaze za sječenje lima u tablama, mašine za kružno savijanje lima za dimne cijevi, poluautomatske prese za izradu koljena, aparati za šavno zavarivanje, aparati za kružno savijanje krajeva cijevi.

1972. god. Preduzeće ulazi u sastav “RMK-ZENICA”, od kada počinje njegov intenzivan razvoj.

1974. god. Izgradnja pogona za proizvodnju rasklopnih mehanizma po licenci poznate belgijske firme “SEDAC”. Projektovani kapacitet novog pogona rasklopnih mehanizma iznosio je 100 000 kom. (rad u dvije smjene). 1981. god. Izgrađen pogon sa savremenom linijom za proizvodnju cijevi, koje se koriste kao sopstveni repromaterijal, a veći dio se plasira na tržište.

 

1982. god. Izgrađen pogon za proizvodnju škara za industriju namještaja i građevinskih kolica u Romanovcima, selu 18 km udaljenom od Gradiške.

1988. god. Sagrađen je i peti pogon za proizvodnju vrtne opreme, školskog namještaja, kamp opreme i šireg asortimana proizvoda za domaainstvo.

2002. god. Proizvodni program preduzeća proširen je sa proizvodnjom elemenata za građevinarstvo, podupirača, a nakon kratkog vremena usvojena je i proizvodnja skela.

 
Telefon: + 387 (0)51 813 077
 
2008 © METAL A.D. Gradiška